Bouwen wordt ieder jaar duurder door de strengere isolatienormen
Het bouwen van nieuwe huizen wordt jaar na jaar duurder onder druk van de telkens maar strenger wordende isolatienormen. Isoleren gaat al lang niet meer over het dak alleen maar ook over muren, beglazing, enz.. En de vraag blijft zich opdringen als deze maatregelen voldoende zijn.
Sedert 2018 moeten alle nieuw gebouwde woningen in Vlaanderen voldoen aan een bepaald E-peil maar ook aan het S-peil. Het E-peil meet de energiezuinigheid en het S-peil meet daarbij de schil van de woning. Deze laatste is een indicator voor de energie die je nodig hebt om de temperatuur in de woning aan te houden en zware afkoeling in de winter en oververhitting in de zomer tegen te gaan.
S-peil binnenkort verlaagd naar 28
Vanaf 1 januari 2021 wordt het S-peil verlaagd van 31 naar 28 waardoor nieuwbouwwoningen extra zonnewering, dikkere beglazing en nog duurdere isolatie zullen nodig hebben. Door deze aanpassingen zullen worden 5 tot 10% duurder worden. Dat gaat al snel over €10.000-€20.000 per woning.
Het doel voorbijgeschoten?
Vraag die zich opdringt is als alle maatregelen hun doel niet voorbij schieten. Door al deze nieuwe en vooral duurdere maatregelen zijn eigenaars verplicht om meer budget te spenderen aan hun ruwbouw en houden ze minder over om oa bijkomend te investeren in 'hernieuwbare' energie. Op die manier zal de keuze sneller vallen voor een goedkopere condensatieketel dan wel voor een duurzame warmtepomp. Een grondige studie van de maatregelen zou alvast geen slechte zaak zijn want de huidige nieuwbouwwoningen zijn de meest energiezuinige op de markt.