Contacteer Stijn voet

EPC en EPB - wat is het verschil?

Ben je op zoek naar een nieuwe woning, dan is vandaag de dag de energieprestatie een doorslaggevende factor. Je leest over het belang van een goede EPC en EPB, maar waar zit het verschil precies tussen de twee termen? We leggen het uit.
Renovatie woning

Energie Prestatie en Binnenklimaat

Bij het bouwen of ingrijpend renoveren van een woning is het EPB essentieel om rekening mee te houden. De term staat voor Energie Prestatie en Binnenklimaat en is sinds 2006 belangrijk om aan te voldoen bij bouw of renovatie. Waarop slaat het EPB dan precies? Het doelt op de normen voor thermische isolatie en binnenventilatie zonder warmteverlies.

Voldoe je aan de strikte normen van het EPB dan uit zich dat in het E-peil, ongetwijfeld wel bekend bij mensen die op zoek zijn naar een nieuwe woning of die hun woning willen verkopen.
Het E-peil toont de energiebehoefte van een woning aan en het cijfer ligt liefst zo laag mogelijk.
Er zijn verschillende zaken waarmee het E-peil rekening houdt:
  • Thermische isolatie
  • Luchtdichtheid
  • Compactheid
  • Oriëntatie van de woning ten opzicht van de zon
  • Installaties zoals ventilatie en verwarming

Als koper heb je alle baat bij een laag E-peil (en dus een energiezuinige woning), want je verbruik ligt lager, maar ook krijg je een korting op de onroerende voorheffing, afhankelijk van een aantal factoren. Wil je exact weten op welke korting je recht hebt? Neem dan zeker contact op of lees ons nieuwsbericht hierover.

Energie Prestatie Certificaat bij verkoop of verhuur

Hoewel veel mensen denken dat het E-peil pas belangrijk wordt bij de verkoop van een woning, is vooral het EPC-label van belang. Besluit je je pand te verkopen of verhuren, dan is het EPC-label een verplicht document om voor te leggen. Het geeft het gebouw een score op vlak van energiezuinigheid, zodat je zicht krijgt op de verplichtingen die voldaan moeten worden de komende jaren. Eigenaars van een woning met score E of F bijvoorbeeld, zijn verplicht binnen de vijf jaar ingrijpende renovatiewerken uit te voeren.

Het EPC-label zegt daarnaast ook iets over de isolatie van de woning, de beglazing en de zuinigheid van verwarming en watervoorziening.

Ben je van plan je woning te verhuren of verkopen? Wij geven graag advies rond de energievereisten, EPC-labels en documenten die je moet kunnen voorleggen. Neem vrijblijvend contact op.

Vragen? Contacteer ons

U moet uw voornaam invullen.
U moet uw familienaam invullen.
U moet uw e-mail invullen.
U moet een bericht invullen.
U moet akkoord gaan met onze algemene voorwaarden