Contacteer Stijn voet

Gesplitste aankoop zit in de lift - alles wat je moet weten

Wil je binnenkort graag een tweede verblijf kopen als opbrengsteigendom? Wil je dit samen doen met je kinderen bijvoorbeeld? Dan is een gesplitste aankoop een interessante optie. Zo bespaar je je kinderen van successierechten bij overlijden. En er is meer.
Appartement

Een gesplitste aankoop - wat houdt het in?

Bij een gesplitste aankoop kunnen ouders samen met hun kinderen in vastgoed investeren. Het kan gaan om een woning voor eigen gebruik of een opbrengsteigendom. Deze techniek van vermogensplanning is interessant om twee redenen: de kinderen krijgen het blote eigendom, wat vaak gefinancierd wordt met geld dat ze reeds geschonken hebben gekregen van hun ouders. Belangrijke toevoeging: Kinderen kunnen ook met eigen middelen het vastgoed aankopen. De tweede reden is dat de ouders het vruchtgebruik verwerven van de eigendom.

Wanneer komt een gesplitste aankoop voor?

Een veelvoorkomende situatie waarbij een gesplitste aankoop wordt toegepast, is wanneer de ouders verhuizen naar een kleinere woonst. Kinderen worden vaak betrokken bij de aankoop van deze andere woning, omdat dit voordelen oplevert op vlak van successierechten. Hoewel de kinderen dus mee in het 'aankoop verhaal' zitten, kunnen de ouders de woning nog wel gebruiken of zelfs verhuren.

Wat zijn de grote voordelen van een gesplitste aankoop?

We haalden het al aan; één van de belangrijkste redenen voor een gesplitste aankoop is de invloed op successierechten. Bij overlijden hebben de ouders logischerwijze geen vruchtgebruik meer op de woning, maar zijn de kinderen ook geen successierechten verschuldigd. Op vlak van fiscaliteit is een gesplitste aankoop dus een goed idee.

Welke voorwaarden zijn er?

Een gesplitste aankoop kan dus heel interessant zijn, op voorwaarde dat er goede afspraken gemaakt worden over de verdeling van de financiële lasten bij herstellingswerken bijvoorbeeld. In de wet werd bepaald dat de kinderen kunnen eisen dat de vruchtgebruiker, de ouders dus, proportioneel moeten bijdragen in de kosten van de herstellingswerken.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van een gesplitste aankoop? Neem vrijblijvend contact op, wij vertellen je er graag alles over!

Vragen? Contacteer ons

U moet uw voornaam invullen.
U moet uw familienaam invullen.
U moet uw e-mail invullen.
U moet een bericht invullen.
U moet akkoord gaan met onze algemene voorwaarden