Renoveren met het oog op energieverbruik? Dan kan je rekenen op hogere premies.
Vorige week, op 6 januari 2025, werd de EPC-labelpremie hervormd. Dat betekent dat je voortaan beter ondersteund wordt bij energiebesparende renovaties, met een premiebedrag tussen 2.000 en 7.000 EUR. Op die manier wil de overheid duurzame investeringen promoten bij slecht geïsoleerde woningen én wil het toewerken naar de klimaatdoelstellingen van 2030.
Besluit je vol goede moed om een woning met een ‘slechte’ energieprestatie te renoveren? Dan kan je dus voortaan rekenen op extra premies. Deze zijn afhankelijk van welk EPC-label je woning krijgt na de renovatiewerken, waarbij energielabel C het minimum is om in aanmerking te komen. Wist je trouwens dat deze nieuwe premie nog bovenop de Vlaamse verbouwpremie komt?
Renoveer je een woning van energieniveau F naar label A, dan mag je voortaan rekenen op een premie tussen 4.000 en 7.000 EUR.
Kies je ervoor om een warmtepomp te installeren, dan is dat voldoende om van label D naar C te gaan. Deze grote investering wil de overheid promoten met de hervorming van de premie.
De nieuwe renovatiepremies kunnen dus zeker nuttig zijn wanneer je besluit (of verplicht bent) om je woning op vlak van energieprestatie te optimaliseren. Ga goed na waar je recht op hebt, want misschien heeft dat wel een invloed op de keuzes die je maakt tijdens de renovatiewerken.
Een overzicht
Verbeter je de energieprestatie van je woning van label F naar C dan krijg je na de hervorming een bedrag tussen 2.000 en 3.500 EUR (tegenover een maximumbedrag van 2.500 EUR voor de hervorming).Renoveer je een woning van energieniveau F naar label A, dan mag je voortaan rekenen op een premie tussen 4.000 en 7.000 EUR.
Kies je ervoor om een warmtepomp te installeren, dan is dat voldoende om van label D naar C te gaan. Deze grote investering wil de overheid promoten met de hervorming van de premie.
Niet enkel een verhoging van de premie
Dat de premie hoger ligt dan voor 6 januari 2025 is duidelijk, maar een ander groot verschil is dat het voortaan inkomensgerelateerd is, vandaar de mogelijke schommelingen in bedrag.Klimaatdoelstellingen halen
Vlaanderen telt enorm veel slecht geïsoleerde woningen en de opgelegde renovatieplicht is niet voldoende, omdat dit betekent dat er slechts tot label D gerenoveerd moet worden. Willen we de klimaatdoelstellingen tegen 2030 halen, dan zijn extra inspanningen nodig.De nieuwe renovatiepremies kunnen dus zeker nuttig zijn wanneer je besluit (of verplicht bent) om je woning op vlak van energieprestatie te optimaliseren. Ga goed na waar je recht op hebt, want misschien heeft dat wel een invloed op de keuzes die je maakt tijdens de renovatiewerken.